Finanțarea responsabilă – succesul afacerii tale!

Fie că ești un mic antreprenor sau agricultor, cuvântul „finațare” îți poate da bătăi de cap. Când te-ai decis să faci următorul pas, să treci la un alt nivel al afacerii tale, trebuie să regândești și fluxurile financiare.

Cuprins

Finanțare responsabilă, la ce trebuie să atragi atenția
Ce tip de credit ți se potrivește?
Aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a face un credit

Finanțare responsabilă, la ce trebuie să atragi atenția

O abordare corectă a întrebării „cum îmi finanțez afacerea?” și „de unde iau resurse pentru finanțare” pot fi vitale pentru succesul afacerii tale. O evaluare preliminară te poate ajuta să identifici sursa de finanțare corectă care poate fi o finanțare internă (autofinanțare) sau o finanțare externă, adică să faci un credit de la o instituție financiară cum ar fi o instituție financiară bancară sau nebancară. Fiecare dintre cele menționate mai sus având avantajele și dezavantajele sale.

Dacă evaluarea preliminară îți demonstrează că nu te poți finața din surse proprii, atunci trebuie să te finanțezi din surse externe dar nu înainte ca să te asiguri că îți poți permite o finanțare externă! Știm că îți poate părea straniu ce citești „cum adică să-mi permit o finanțare externă, cum să nu-mi permit un credit?”. Aceste aspecte dar și alte aspecte importante cu privire la finanțarea responsabilă urmează să le discutăm în articolul de mai jos.

Înainte de a face un credit, trebuie să faci o analiză a afacerii tale. De cele mai multe ori, vei fi ajutat și de un reprezentant al instituției financiare de la care vrei să te împrumuți. Împreună cu un ofițer de credite veți trece prin toate aspectele cheie ale afacerii tale, veți identifica toate riscurile dar și oportunitățile aferente unui credit. După analiza afacerii tale, reprezentantul instituției financiare o să-ți spună care este suma potrivită de finanțare pentru afacerea ta. Această sumă va fi strâns corelată cu gradul de îndatorare al afacerii tale, adica celelalte datorii pe care le ai, dar și cu capacitatea de plată, deoarece trebuie sa poți plăti în condiții de siguranță împrumutul. Așadar, vei fi ajutat ca să nu te supraîndatorezi ceea ce ar putea să-ți „înghețe” afacerea.

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este destinația creditului. Un credit poate avea mai multe destinații: creditul pentru capital de lucru, creditul pentru investiții și creditul cu destinație mixtă.

Ce tip de credit ți se potrivește?

Creditul pentru capital de lucru te ajută să-ți suplinești stocurile de marfă, să achiți furnizorii, să achiți salariile sau taxele la stat, așadar, acest tip de credit te ajută să ieși din blocajul financiar și să propulsezi afacerea ta. Este un tip de credit util în special pentru comercianți care își doresc să-și mărească stocurile de marfă în perioadele de an când vânzările merg bine iar stocurile existente nu ar fi suficiente. De asemenea, este potrivit pentru afacerile care datorită altor cheltuieli/investiții neprevăzute au acumulat datorii la stat sau la furnizori, un astfel de credit reprezintă o soluție pentru impasul financiar.

Creditul pentru investiții te ajută în special dacă ești un mic producător sau agricultor. Acestea sunt destinate achiziței de automobile, utilaje, imobile, terenuri sau amenajarea punctelor de lucru. Acest tip de credit este acordat pe un termen mai îndelungat decât creditul pentru capital de lucru și este util în special pentru antreprenorii care vor să investească în utilaje, terenuri, spații etc. care să ducă la dezvoltarea business-ului și implicit la generarea unor venituri mai mari în viitor.

Creditul cu destinație mixtă este o combinație dintre creditul pentru capital de lucru și creditul pentru investiții. Acest tip de credit este destinat antreprenorilor care doresc să-și dezvolte afacerea. De exemplu, un antreprenor are un magazin mic într-un spațiu comercial. Acesta află că spațiul alăturat se eliberează curând și că ar putea să-l închirieze și amenajeze ca să-și lărgească magazinul/activitatea. Așadar, acest antreprenor o să aibă nevoie de surse financiare pentru amenajarea spațiului și suplinirea stocurilor de marfă. În acest caz, creditul cu destinație mixtă reprezintă o soluție perfectă pentru finanțare.

Aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a face un credit

Dacă te-ai decis să faci un credit pentru dezvoltarea afacerii tale, trebuie să ții cont de 4 aspecte vitale, acestea sunt:

  1. Gradul de îndatorare

Nu te supraîndatora, înainte de a face un credit, gândește-te bine ce alte datorii mai ai. Este posibil ca să ai și împrumuturi de la persoane fizice care să nu fie declarate și de care să nu poată ține cont analistul financiar înainte de ați aproba cererea de credit. Dacă îți supraîndatorezi afacerea, există riscul ca să falimentezi iar noi nu ne dorim acest lucru. Orice instituție financiară își dorește să vină în sprijinul antreprenorilor astel încât să crească și să se dezvolte împreună pas cu pas.

  1. Destinația creditului

Este foarte important să alegi o destinație corectă a creditului. Dacă de exemplu dorești să-ți suplinești stocurile de marfă, trebuie să faci un credit pentru capital de lucru și nu unul pentru investiții. Diferența dintre cele două tipuri de credit fiind perioada de rambursare totală a creditului. Este indicat să faci un calcul și să determini de cât timp vei avea nevoie ca să vinzi stocurile de marfă cumpărate și să corelezi vânzarea acestora cu numărul de rate.

De ex. ai cumpărat 100 de telefoane mobile și estimezi să le vinzi în 9 luni de zile, atunci ți s-ar potrivi un credit pentru capital de lucru cu 9-12 rate. Dacă de exemplu ai face un credit de investiții pentru 5 ani ca să achiți pentru stocul de marfă, ai putea ajunge în situația în care vei vinde telefoanele în primele 9 luni, vei achita primele rate după care vei folosi restul banilor obținuți din vânzarea telefoanelor pentru alte chestii care să nu genereze venituri. Astef te riști ca la un moment dat să nu mai poți achita cele 60 de rate.

  1. Numărul ratelor

După cum ai putut observa mai sus, calculul numărului ratelor este un aspect foarte important. Trebuie să eviți creditele termenele cărora depășesc cu mult termenele tranzației pentru care au fost luate. Cu alte cuvinte, dacă estimezi că tranzacție va dura 6 luni, străduite să faci un credit pentru o perioadă de 6-8 luni ca să întorci banii în timp util. Dacă tranzacția ar dura 6 luni iar ratele le vei face pentru 24 de luni de exemplu, te riști să rămâi fără disponibilități financiare și să nu poți achita toate ratele rămase sau să plătești un credit pe o perioada mai lungă decât în care ai încasat venituri de pe urma banilor cheltuiți.

  1. Instituția de la care te împrumuți

După ce ți-ai făcut toate calculele și planurile, vine timpul să te decizi de la cine să faci un credit! Cele mai  importante aspecte la care trebuie să atragi atenția sunt, dobânda totală – reprezintă costul creditului sau cu alte cuvinte, cât vei plăti pentru banii pe care îi vei folosi. La fel, flexibilitatea graficului de rambursare și care sunt condițiile pentru un grafic de rambursare neregulat. Și nu în ultimul rând, instituția de la care te împrumuți.

Condițiile de creditare diferă de la o instituție la alta, în unele cazuri poți primi oferte foarte atractive și tentante însă trebuie să ții cont de un aspect, costurile aferente creditelor sunt importante dar și mai importantă este relația cu instituția de la care te împrumuți. Trebuie să iei în calcul și disponibilitatea instituției de a-ți veni în ajutor și să te susțină cu toate informațiile necesare, să ai o comunicare eficientă cu instituția ca să puteți remedia orice neînțelegere care poate apărea pe parcursul derulării creditului.

La fel, evită să faci împrumuturi de la persoane neautorizate, în cazul în care băncile și alte instituții financiare nu te pot ajuta cu un credit, ar fi indicat să mai aștepți un pic până îți rezolvi toate problemele și să mai faci o cerere de împrumut sau să mai negociezi încă o dată cu instituțiile financiare. Împrumuturile de la persoane neautorizate sau „cămătari” cum li se spune în popor, pot avea consecințe grave. Ai în vedere că există instituții financiare care sunt foarte flexibile în evaluarea cererilor pentru credit, chiar dacă băncile nu-ți pot acorda un credit, există o mare probabilitate ca o instituție financiară nebancară să-ți aprobe cererea!

Dacă ai citit acest articol, atunci știi cum să-ți finanțezi afacerea responsabil. Împarte această informație și cu prietenii tăi.

Spor în dezvoltarea afacerii!

 

Gânduri bune,
Toți cei de la Mikro Kapital